Maailman suurimmat jääkiekkoturnaukset

Jääkiekkoturnauksista puhuttaessa Suomessa keskustellaan usein vain jääkiekon maailmanmestaruuskisoista ja olympialaisista. Maailmanmestaruuskisojen suosio ja saama huomio on tietysti oikeutettua, mutta myös muut lätkäturnaukset ovat tasokkaita ja hyvin mielenkiintoisia jääkiekkofaneille. Esittelemme nyt muutamia kilpailuja:

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty 1920-luvulta lähtien. Vuosittain pelattavat kilpailut herättävät jääkiekkoa seuraavissa suurta intohimoa erityisesti pohjoisessa ja keskisessä Euroopassa, Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa, joissa pelin suosio on suurinta.Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen voittoja pitää eniten hallussaan Neuvostoliiton manttelinperijä Venäjä – maalle on osunut voitto kohdalle peräti 27 kertaa – esimerkiksi vuosina 1963-1990 Neuvostoliitto voitti jääkiekon maailmanmestaruuden peräti 21 kertaa, eli lähes joka vuosi! Tämän jälkeen Venäjän menestys on ollut vaatimattomampaa, vaikka maa onkin edelleen MM-kisojen ehdotonta kärkeä.Vuonna 2015 jääkiekon MM-kisat voitti Kanada, jolle kulta oli jo 25:s. Kanada on kunnostautunut erityisesti jääkiekossa, sillä missään muussa maassa laji ei kerää puoleensa yhtä paljoa katsojia kuin Kanadassa. Vuoden 2015 voitto tuskin tuli kellekään yllätyksenä – vähiten varmasti vedonlyöjille, jotka olivat asettaneet Kanadan voittajasuosikikseen. Toiseksi sijoittui Venäjä. MM-kisat pelataan vuonna 2016 Moskovassa ja Pietarissa, jolloin vedot lähtevät varmasti jälleen kerran paukkumaan innokkaasti Kanadan ja Venäjän puolesta.

Jääkiekon maailmancup

Jääkiekon maailmancup eli World Cup of Hockey on jääkiekkoturnaus, jonka järjestävät yhteistyössä NHL, NHLPA sekä IIHF. Maailmancupia on pelattu vasta vuodesta 1996 lähtien, eli turnauksen historia on huomattavasti lyhyempi kuin esimerkiksi maailmanmestaruuskisojen. Jääkiekon maailmancup tosin perustuu Canada Cup -nimiseen turnaukseen, jota pelattiin epäsäännöllisesti 70-luvun loppupuolelta lähtien.Maailmancupin osallistujia ovat maailmanmestaruuskisojen kahdeksan parasta maata. Toisin kuin maailmanmestaruuskisoja, maailmancupia ei kuitenkaan pelata vuosittain, vaan edelleen melko epäsäännöllisesti – turnauksia on tähän asti järjestetty vasta vuosina 1996 ja 2004, ja seuraavan kerran se järjestetään 2016.Jääkiekon mestarien liigaJääkiekon mestarien liiga on vain eurooppalaisille eliittijoukkueille tarkoitettu turnaus. Mestarien liigaa eli CHL:ää (Champions Hockey League) on pelattu vasta vuodesta 2008 lähtien. Jääkiekon mestarien liigan korvasi kuitenkin muutamana vuotena European Champions Cup, mutta jälleen kaudella 2014-2015 turnaus tunnetaan Suomessa nimellä Jääkiekon mestarien liiga.Kisoihin osallistuu yhteensä 48 joukkuetta ympäri Eurooppaa. Hallitseva mestari kaudella 2014-2015 on ruotsalainen Luleå HF.