Monesti voi kuulla kritisointia eri urheilulajien ja harrastusten kustannuksista. Pienessä mittakaavassa kauhistellaan kalliita harrastuksia, hinnakkaita jäsenyyksiä ja kausimaksujen suuruuksia. Maailman kovan tason urheilulajien kuten jalkapallon parissa pyörivät rahat tuntuvat tavallisesta tallaajasta järjettömiltä, miljoonia maksaneista pelaajasiirroista aina kalliisiin stadioneihin. Urheiluun ja monenmoisiin harrastuksiin tuntuu uppoavan hurja määrä rahaa.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa
Kannattaa kuitenkin muistaa, että urheiluun ja harrastuksiin panostettu raha poikii usein takaisin tavalla tai toisella. Lapsena aloitettu liikuntaharrastus ja seuratoimintaan sitoutuminen antaa pohjan läpi elämän jatkuvalle liikkumisen ilolle. Lapsena aloitettu harrastaminen jatkuu usein automaattisesti myös vanhemmalla iällä, sen sijaan aikuisena harrastamista on vaikeampi aloittaa, ellei liikkumaan ole opittu jo lapsena. Kiinnostus harrastamiseen antaa sisältöä sekä tuo rutiinia nuoruusiän kausiin, jolloin murrosikä laittaa hormonitoiminnan sekaisin. Sen sijaan että nuori käyttäisi vapaa-aikansa kaduilla notkumiseen ja tupakan sekä alkoholin kokeiluun, seuratoiminta pitää kiireisenä ja turvasatamaksi muodostuu oma tiimi ja toiminta sen ympärillä. Vanhempien lasten harrastuksiin käytetty aika ja rahallinen panos palaa siis takaisin monin kerroin, kun lapsi saa kasvaa liikunnallisessa ja terveessä ympäristössä. Liikunnallinen elämä vaikuttaa monin tavoin elämänlaatuun, niin mieleen kuin fyysiseenkin kuntoon. Liikunta tukee säännöllistä ruokailurytmiä ja ehkäisee samalla lukuisilta sairauksilta. Jokainen liikuntaa harrastava tietää miten paljon iloa, intoa ja hyvää mieltä liittyy onnistuneeseen liikuntasuoritukseen.
Hyvänteko kannattaa
Kilpaurheilun tasolla keskustellaan usein valtavista rahasummista. Palkinnot ovat mittavia, seurojen budjetit huiman kuuloisia eivätkä liput vaikkapa maailman kovimpien jalkapallojoukkueiden kohdatessa ole edullisia. Toisaalta huomattavia ovat myös urheilijoiden uhraukset, sillä osassa lajeista, kuten autourheilussa, kisaaja asettaa itsensä vaaraan joka kerta suoritukseen lähtiessään. Huipulla nopeudet ja tavoitteet ovat kovia sekä fyysisen rasituksen lisäksi henkinen kapasiteetti on kovilla. Moni huippu-urheilija osallistuu hyväntekeväisyyteen, ja niissä kerätyt rahasummat nousevatkin usein korkeiksi. Henkilökohtaisten lahjoitusten lisäksi monissa lajeissa järjestetään hyväntekeväisyystempauksia kuten seurojen omia myyjäisiä, otteluita sekä monenlaisia muita tapahtumia. Niiden avulla kerätään lahjoituksia seuran tärkeäksi näkemälle ja tukemalle asialle.
Hyvä esimerkki eri harrastusten voimien yhdistämisestä jonkun asian hyväksi on NHL tähtien ja pokerimaailman huippujen kohtaaminen. Kisassa kokoonnuttiin pokeripelin äärelle, jossa joukkueet jaettiin kolmeen eri pöytään. Jääkiekkomaailman huipuista edustettuina olivat esimerkiksi Mark Napier, Matt Barnaby, Gary Leeman, Brad May, Pat Lafontaine ja Denis Savard. PokerStars-tiimistä vastasivat pokerimaailman huippuihin lukeutuvat Jonathan Duhamel, Vanessa Rosso ja Daniel Negrenanu. Pottina oli 100 000 dollaria, jonka voittaja sai lahjoittaa valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Se on merkittävä lahjoitus mitä tahansa kohdetta ajatellen, sillä apua tarvitsevia löytyy maailman joka kolkasta. Lahjoituksia tarvitaan akuutisti kriisialueilla, kriisialueilta pelastuneiden, sairaiden ja hoitomuotojen kehittämisen tueksi.
Huippujen kohtaaminen on aina tapaus, joka kerää paljon katsojia ja tarvittaessa myös lahjoituksia. Pokerinpelaajinen ja jääkiekkotähtien yhteispeli on takuuvarma kassamagneetti, joka kiehtoo molempien lajien seuraajia mutta myös yleistä jännitystä ja kihelmöivää tunnelmaa hakevia. Osa urheiluseuroista lahjoittaa tietyn sovitun summan saamistaan lipputuloista hyväntekeväisyyteen. Suuret tulot tarkoittavat usein myös suuria menoja. Seurojen harteilla on välineiden, henkilökunnan ja tilojen huoltaminen ja ylläpito. Isoilla joukkueilla esimerkiksi otteluiden turvallisuusjärjestelyt ovat mittavia ja kalliita niin pelaajille kuin myös katsojille.
Jokaiselle oma lajinsa
Liikunnalla on fysiikkaa kehittäviä vaikutuksia. Sillä uskotaan olevan yhteyttä myös älylliseen suorittamiseen. Tietyt lajit toimivat apuna aivotoiminnan tukemiseen. Lajivalinnoissa kannattaakin olla mahdollisimman monipuolinen. Erilaisilla urheilumuodoilla vaikutetaan eri asioihin ja niitä voi käyttää myös ehkäisemään vaivojen pahentumista. Pilates toimii parantavasti nivel- ja tukielinten ongelmiin, uinti hellii kokonaisvaltaisesti kehoa ja joogaamalla on mahdollista vaikuttaa mielen terveyteen. Erilaiset harkintaa vaativat pelit taas kehittävät keskittymiskykyä ja koordinaatiota.
Vakavista sairauksista ja sairaskohtauksista paraneville suositellaan usein kevyttä liikuntaa. Jokaiselle on olemassa soveltuva laji, joka määräytyy kiinnostuksen, lajimahdollisuuksien ja oman kunnon mukaan. Kuntoilu tai urheilu ei saa olla pakkopullaa, vaan sen tulee olla mielekästä toimintaa jonka pariin haluaa palata yhä uudelleen. Tällöin siitä saatu hyöty on maksimaalinen.
Jokaisen hyväntekijän ei tarvitse tienata yhtä paljon kuin Ronaldo. Hyväntekeväisyyteen ei tarvita kuin tahtoa, innostusta tai vaikkapa vain hyvän idean. Sen osoittaa monissa nykyisin kytevä ruohonjuuritason yritteliäisyys. Monilla on halu vaikuttaa ja auttaa, ja hyvän idean avulla on mahdollista kerätä yhteen lukuisia auttajia ja nähdä oman tekemisen jälki. Tätä harrastaminen on parhaimmillaan, uskoa itseensä, likoon laittamista ja tuloksia, joilla autetaan muita. Reilua peliä.